Line Dance är en dansform där man ställer up sig i rader. Dansen utförs utan att du behöver någon danspartner. Dansen består av fasta stegkombinationer som skrivits av koreografer. Dessa steg (oftast 32 eller 64 olika steg) upprepas mot en, två eller 4 väggar. Även om varje dans ursprungligen skrivs för en särskild låt så kan man variera och själv välja dans till den musik man tycker passar. Ofta är det moderna former av countrymusik som används till danserna, men även irländsk musik, latin, pop, rock och disco förekommer.

De flesta som dansar Line Dance är i åldrarna 20 – 60 år men det finns både barn och personer i 70-80 års åldern som är aktiva! Line Dance är inte bara roligt, utan också en allsidig motionsform som stärker ben och rygg, Det är en bra konditions träning och det finns tecken som tyder på att Line Dance kan förebygga benskörhet. Studien pågår vid idrottsmedicinska enheten på Umeå Universitetssjukhus. Skaderisken är mycket liten, så därför är Line Dance bra motion för såväl gammal som ung.

Linedancens ursprung kommer från USA. Den första linedancen sägs ha "uppfunnits" av en man vid namn Tim Ferrazanno. Han satt på en danssalong i Nashville och lyssnade till ett storband som spelade. Samtidigt skrev han ned olika tecken på baksidan av en servett. Så gick han upp på dansgolvet och började dansa. Snart följde publiken efter och så var den första linedancen född. Den fick senare namnet "Tush Push". John Travolta återuppväckte dansformen i filmen Saturday Night Fever, och när Melanie Greenwood skapade en linedance till Billy Ray Cyrus skivsuccé "Achy Breaky Heart" kom linedancen att snabbt spridas över hela världen.

Dansen kom till Sverige i början på 1990-talet och finns nu i hela landet! Det finns många klubber som lägger ut information på Internet om sin verksamhet och vilka danser som lärs ut. Du hittar en del i vår länksamlinig. DSF, som representerar de två största dansgrenarna i Sverige, Tiodans och BRR har fr o m år 2007 öppnat dörrarna för en ny dansgren till – Line dance.
Idag är ett tiotal Line dance föreningar medlemmar i DSF och flera stycken är på väg

På vilken nivå du än kommer att bedriva n Line Dance så finns det egentligen bara en regel:

Ha så kul du bara kan!
 
Användarnamn
Lösenord

Förklaring stegbeskrivningar